FAQ-HUN: GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉS

Általános információk a genetikai tesztekről

   Mely korban érdemes genetikai tesztet végezni az állaton?

   Fontos tesztelni egy olyan állatot, ami egészséges szülők utódja?

   Mennyire megbízható a genetikai teszt?

   Lehetséges tesztelni a vemhes szukákat is?

   Befolyásolják a gyógyszerek a tesztek eredményeit?

Mintavétel

   Milyen mintából lehet elvégezni a kivizsgálást?

   Levehetem a mintát szoptatott újszülöttektől is?

   Muszáj kitöltenem az állat identitásának azonosítására szolgáló nyomtatványt?

   Mit jelent az igazolt mintavétel?

   Miért érdemes igazolni a mintavételt?

   Hogyan lesz a mintavétel igazolt?

   Hogyan kell elküldeni a nyálmintát?

   Hogyan kell elküldeni a vérmintát?

   Hogyan kell elküldeni a megszáradt vércseppeket?

   Hogyan kell elküldeni a tollakat?

   Tárolhatom a vérmintát fagyasztóban?

   Mi történik, ha nem lehetséges elegendő DNS-t izolálni a mintából?

Analízisek rendelése

   Hogyan tudok analízist rendelni?

   Hogyan kell kitölteni az online megrendelést?

   Miért érdemes használni az adatbázist?

   Hogyan választom ki a fajtának megfelelő analízist?

   Hogyan rendeljek analízist madarak számára?

   Ki rendelhet teszteket?

   Analízisek rendeléséhez szükséges, hogy egy tenyésztői klub tagja legyek?

   Szeretnék több analízist rendelni. Mindegyikre külön mintát kell küldenem?

   Elhozhatom a levett mintákat személyesen is a laboratóriumba?

   Le tudják venni a mintákat a laboratóriumban is?

   Hogyan kérjek mintavételre szolgáló kártyákat vagy pálcákat?

Az megrendelés kifizetése

   Hogyan tudom kifizetni a megrendelést?

   Szükséges előre kifizetni a számlát?

   Hogyan működnek a kuponok a madaraknál?

   Meddig tudom törölni a megrendelésem?

Az analízisek eredményei

   Milyen formában adja ki a laboratórium az analízisek eredményeit?

   Hogyan tudom meg a kutyák analíziseinek eredményeit?

   Hogyan tudom meg a madarak analíziseinek eredményeit?

   Hogyan tudom letölteni az eredményeket az adatbázisból?

   Mit csináljak, ha nem kaptam meghívót a fiókomba való belépésre?

   Lehetséges több nyelven is kiállítani az eredményekről szóló oklevelet?

   Közzéteszik valahol az eredményeket?

   Hogyan tudom ellenőrizni az eredményekről szóló oklevél érvényességét?

Az analízis időtartama

   Mennyi ideig tart az analízis a madaraknál?

   Mennyi ideig tart az analízis a kutyáknál?

Reklamációk

   Hogyan reklamáljam a kiállított számlát?

   Mit csináljak, ha hibát találok az eredményekben?

 

FAQ-HUN Gyakran Ismételt kérdés

 

Általános információk a genetikai tesztekről

 

Mely korban érdemes genetikai tesztet végezni az állaton?

A teszteket az állat élete során bármikor végrehajthatja. A tenyésztő dönti el, hogy mikor képes levenni a mintákat. Viszont, ha az újszülöttek még szopnak, fontos, hogy 1 órával a minták levétele előtt különítse el őket a többitől és az anyjuktól. Ezzel meggátolja a minta esetleges szennyezését az anya vagy az alom többi tagjának DNS-ével. A mintákat 1-2 órával etetés után vegye le. Az eredmények az állat egész életében érvényesek lesznek.

 

Fontos tesztelni egy olyan állatot, ami egészséges szülők utódja?

A betegségeket okozó mutációk kialakulhatnak de novo is. Ez azt jelenti, hogy a mutációk előfordulhatnak olyan egyedeknél, amiknek a családfájában előzőleg nem volt jelen hasonló. Azonban kicsi a valószínűsége, hogy egy de novo mutáció egyezzen a már felfedezett és tesztelt mutációval. Némely esetekben érdemes az egészséges (clear, normal, non-affected) szülők utódait is tesztelni, főleg ha lehetséges, hogy a szülők teszteredményei hibásak.

 

Mennyire megbízható a genetikai teszt?

A genetikai analízisek a legmegbízhatóbb laboratóriumi eljárások közé tartoznak. A helyesen levett, előkészített és feldolgozott minta esetén a vizsgálat pontossága több, mint 90%. Mind a nyálmintát, mind a vérmintát feldolgozó analízisek eredményei pontosak. Ritkább esetekben megtörténhet, hogy a nyálmintából nem lehet elvégezni a tesztet, mivel  nem volt megfelelő a mintavétel. Ilyenkor laboratóriumunk új mintát fog kérni a megrendelőtől (legjobb a vérminta EDTA-val). Az ismételt analízis ingyenes.

 

Lehetséges tesztelni a vemhes szukákat is?

Igen, a vemhesség nem befolyásolja a tesztek eredményeit.

 

Befolyásolják a gyógyszerek a tesztek eredményeit?

A gyógyszeres kezelés nem befolyásolja a tesztek eredményeit. Előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek jelenléte a szervezetben gátolja az analízis elvégzését.

 

 Mintavétel

 

Milyen mintából lehet elvégezni a kivizsgálást?

A legmegfelelőbb minta, amelyből az analízist el lehet végezni a teljes vér EDTA-val. Ezt az állatorvos veszi le. Ezen kívül az analízishez megfelelő minták még:

  1. a fent említett vér EDTA-val, amit az állatorvos vesz le. A vérre való kémcsövet postázhatjuk a címére ingyenesen (kutya, macska).
  2. nyálminta a szájüregből – az ehhez szükséges mintavételi pálcákat ingyenesen postázzuk a címére, minden egyedtől 2 db. pálcára van szükség (kutya, macska).
  3. megszáradt vércsepp – ezeket a mintavételi kártyáinkra kell levenni, amelyeket ingyenesen postázunk a címére. Amennyiben a mintákat nem a mi kártyáinkra veszi le, felárat fizet minden nem standard kártyáért – 1 euro (csak a madarakra érvényes).
  4. tollak – frissen kitépett tollak a hasi tájékról, kb. 6-8 darab.
  5. más nyálkahártya kenete patogének bevizsgálására – lásd konkrét analízis.
  6. egyéb minta, kizárólag a laborral való egyeztetés után.

 

Levehetem a mintát szoptatott újszülöttektől is?

Ebben az esetben fennáll az esélye, hogy a DNS minta szennyeződik az anya emlőjének sejtjeivel. Előfordulhat, hogy a teszt eredménye hamisan pozitív lesz – amennyiben az anya pozitív. Ajánlott a mintát az etetés után 1-2 órával levenni, ill. az állatot elkülöníteni a többitől legalább 1 órára.

 

Muszáj kitöltenem az állat identitásának azonosítására szolgáló nyomtatványt?

Laboratóriumunk nem kéri az állat azonosítását a tesztek lebonyolításához, viszont e nélkül nem tudjuk kezelni a későbbi reklamációkat. Vannak olyan tenyésztő klubbok, amelyeknek szükségük van egy független ember (állatorvos) igazolására az egyed azonosításáról. Ebben az esetben kitöltheti az F66-os nyomtatványt, amely az állat identitásának azonosítására szolgál. Az állatorvos pecsétjével és aláírásával igazolja az állat azonosságát, ezt megteheti a már elkészített és kinyomtatott online megrendelőlapon is. Az állatorvos igazolása természetesen fel lesz tüntetve az eredményeken is. Ellenkező esetben az eredményeken a köv. szerepel: Az egyed identitása nem volt azonosítva.

 

Mit jelent az igazolt mintavétel?

Az igazolt mintavétel azt jelenti, hogy a mintákat egy független személy veszi le (például állatorvos vagy a laboratórium munkatársa), aki a mintavétel előtt ellenőrzi az állat chip számát és igazolja az állat azonosságát. Fontos, hogy az állatorvos felírja a saját nevét, a kamarai igazolványa számát, lepecsételje és aláírja az igazolást.

 

Miért érdemes igazolni a mintavételt?

Az igazolt mintavételt több tenyészklub is követelheti. Amennyiben a mintavétel nem igazolt (az eredményeken ez szerepel), a tenyészklub nem biztos, hogy elismeri az analízisek eredményeit.

 

Hogyan lesz a mintavétel igazolt?

Amennyiben a mintákkal együtt postázza az helyesen kitöltött igazolást alátámasztó F66-os nyomtatványt (vagy az F17-es megrendelőlapot, vagy a kinyomtatott online megrendelést), az eredményeken fel lesz tüntetve az igazolt mintavétel. A helyesen kitöltött igazoláson fel kell tüntetnie az egyed nevét, fajtáját, chip számát (tetoválása számát, madarak esetén gyűrű számát), az állatorvos aláírását és pecsétjét.

 

Hogyan kell elküldeni a nyálmintát?

A mintavétel után hagyja megszáradni a pálcákat, majd tegye vissza az eredeti csomagolásukba vagy tiszta borítékokba. Minden pálcát/ borítékot jelöljön meg olvashatóan. A borítékokat ragassza le. A pálcákat ne tegye egyéb műanyag tasakba vagy tartóba. A levett mintákat tegye egy nagy borítékba és postázza a címünkre. A mintavételi pálcákat ingyenesen elküldjük a címére.

 

Hogyan kell elküldeni a vérmintát?

A vérmintát egy visszazárható kémcsőbe kell levenni EDTA antikoagulánssal vagy nátrium-citráttal (az állatorvosnál megtalálható kémcsövek is megfelelnek, vagy postázhatjuk őket a címére). A kémcsöveket csomagolja be (pl. szalvétával). Az összes becsomagolt vérmintát tegye műanyag tasakba és zárja le majd tegye őket egy borítékba és postázza a címünkre.

 

Hogyan kell elküldeni a megszáradt vércseppeket?

A vércseppeket a madarak analízisei számára a laboratórium által biztosított mintavételi kártyákra kell levenni. Szívesen elküldjük őket ingyenesen a címére. Miután levette a vérmintát hagyja azt a kártyán jól megszáradni. Fontos, hogy minden kártyát megjelöljön a madár chip vagy gyűrű számával. Amennyiben ivarmeghatározást szeretne rendelni, az összes kártyát becsomagolhatja egy borítékba a megrendelőlappal együtt. Ha PBFD teszteket szeretne rendelni, csomagolja külön az összes kártyát. Az ivarmeghatározásra ill. a vírusos betegségek detekciójára vonatkozó megrendelőlapot minden megrendelésnél töltse ki és csomagolja a minták mellé. Ellenkező esetben minden nem kitöltött megrendelőlapért 1,5 eurot számolunk fel.

 

Hogyan kell elküldeni a tollakat?

Tépjen ki legalább 6-8 darab tollat a madár hasi tájékáról, hagyja őket megszáradni, majd tegye borítékba vagy lezárható műanyag tasakba. Fontos, hogy minden boríték/ műanyag tasak meg legyen jelölve a madár chip vagy gyűrűszámával.

 

Tárolhatom a vérmintát fagyasztóban?

Igen, az EDTA-val vagy nátrium-citráttal tartósított vért tárolhatja hosszútávon fagyasztóban. Figyeljen oda, hogy amikor kiolvasztja a vérmintát, ne melegítse azt! Rövidebb időre a vért tárolhatja hűtőszekrényben is.

 

Mi történik, ha nem lehetséges elegendő DNS-t izolálni a mintából?

Ilyen esetben új mintát kell küldenie a laborba. Küldjön inkább vérmintát az analízis ismétlésekor. Az ismételt teszteket ingyenesen végezzük el.

 

Analízisek rendelése

 

Hogyan tudok analízist rendelni?

Az analíziseket megrendelheti online (jelenleg csak a kutyák és macskák esetében) a weboldalunkon www.slovgen.sk/en/home/. A jobb felső sarokban kattinson az ONLINE ORDER menügombra, vagy al alábbi linkre www.portal.slovgen.sk/login?returnUrl=%2F. Az online megrendeléshez fontos instrukciókat megtalálja ezen az oldalon: www.slovgen.sk/wp-content/uploads/2022/01/HOW-TO-MAKE-ONLINE-ORDER-2022-EN.pdf

Amennyiben nem szeretne online rendelni, töltse ki az összes mintához a nyomtatott megrendelőlapot, amelyet szintén megtalál a weboldalunkon: https://slovgen.sk/en/downloads-order-forms/.

Ezen kívül küldhet még email-t is a megrendelésével az info@slovgen.sk email címre. Viszont az említett nyomtatott és email-es megrendelésekért felárat számítunk fel.

 

Hogyan kell kitölteni az online megrendelést?

Az online megrendeléshez fontos instrukciókat megtalálja ezen az oldalon: www.slovgen.sk/wp-content/uploads/2022/01/HOW-TO-MAKE-ONLINE-ORDER-2022-EN.pdf A minták laborba érkezése után email értesítést fog kapni az adatbázisunktól.

 

Miért érdemes használni az adatbázist?

Az online megrendelések létrehozása egy gyors és egyszerű folyamat. Lehetősége van kiválasztani a fajta számára megfelelő analíziseket és ellenőrizni minden adatot a kutyával kapcsolatban. Az adatbázisban folyamatosan ellenőrizheti a megrendelések állapotát és letöltheti a már befejezett analízisek eredményeit. Szintén lehetősége van új analízisek rendelésére a már laborba lévő minták számára.

 

Hogyan választom ki a fajtának megfelelő analízist?

Minden analízis leírásánál fel vannak tüntetve azok a kutyafajták, amelyekre jellemző lehet a betegség, a weboldalunkon megtalálja a leírásokat: www.slovgen.sk/en/our-services/dogs/genetic-disorders/ . Ha nem biztos benne, hogy az adott betegség előfordulhat-e a kutyájánál vagy nem találja a kínálatunkban, nyugodtan tájékozódjon nálunk emailen vagy telefonon.

 

Hogyan rendeljek analízist madarak számára?

Az ivar meghatározását vagy vírusos betegségek detekcióját a madaraknál megrendelheti postán vagy emailen keresztül. Minden megrendelés esetén töltse ki az analízisnek megfelelő megrendelőlapot. Fontos, hogy feltüntesse a nevét, címét, esetleg az email címét, a madár fajtáját (latinul), chip vagy gyűrűszámát vagy más megjelölését. Az ivarmeghatározásra töltse ki az F11-es nyomtatványt, a betegségek detekciójára pedig az F15-ös nyomtatványt. Amennyiben szeretne ivarmeghatározást és vírusos betegség detekcióját is rendelni szükséges, hogy mindkét nyomtatványt kitöltse.

 

Ki rendelhet teszteket?

Laboratóriumunkba az egész világból érkeznek megrendelések. A kínálatunkat megtalálja a weboldalunkon: https://slovgen.sk/en/5301-2/

 

Analízisek rendeléséhez szükséges, hogy egy tenyésztői klub tagja legyek?

Nem, az analíziseket olyan tenyésztő is megrendelheti, aki nem tenyésztői klub tagja. Viszont a nálunk regisztrált klubok tagjainak 10% kedvezményt kínálunk minden megrendelésnél.

 

Szeretnék több analízist rendelni. Mindegyikre külön mintát kell küldenem?

Nem szükséges, az össze analízist el tudjuk végezni 1 mintából. Küldhet vérmintát (1-3 ml vér EDTA-ban) vagy 2 darab nyálmintára szolgáló pálcát. A madarak esetében elég egy csepp megszáradt vér a mintavételi kártyán, ebből el tudjuk végezni az ivarmeghatározást, PBFD, APV és Chlam. psittaci betegségek detekcióját is.

 

Elhozhatom a levett mintákat személyesen is a laboratóriumba?

A mintákat személyesen is elhozhatja minden hétköznap 7-14 óra között. Ha ez nem felel meg Önnek, nyugodtan a recepción hagyhatja a mintákat és a megrendelőlapot egy lezárt borítékban Slovgen felirattal. Esetleg jelentkezzen a +421 905 687 005-ös tel. számon.

 

Le tudják venni a mintákat a laboratóriumban is?

Igen, a laboratóriumunk biztosítja a vér ill. toll minták levételét a madaraktól. A kutyák és macskák nyálának levétele csak az épületen kívül kivitelezhető, vérmintát a kutyáktól és macskáktól nem veszünk le. A labor munkatársa mintavételkor az állat identitását is azonosítja. A mintavételről mindenképp előre tájékoztasson minket telefonon.

 

Hogyan kérjek mintavételre szolgáló kártyákat vagy pálcákat?

Az adatbázisunkban tud rendelni mintavételi kitet. Ezen kívül, kérheti a mintavételi kártyákat vagy pálcákat emailben ill. telefonon. Mindig tájékoztasson minket az egyedek fajtájáról, mennyi állatot szeretne teszteltetni és a címről, ahová a kitet postázzuk. A vérmintákra szolgáló kémcsöveket többnyire az állatorvos biztosítja, nem fontos ezeket tőlünk rendelni. A mintavételi kiteket ingyenesen postázzuk.

 

Az megrendelés kifizetése

 

Hogyan tudom kifizetni a megrendelést?

Minden megrendelést a számla alapján kell kifizetnie. A számlát emailben vagy postán küldjük, ezen kívül megtalálja az adatbázisban a megrendeléshez csatolva. A számlát banki átutalással, Paypallal térítheti, ez esetben Paypal számlát küldünk vagy bankkártyával Paypalon keresztül.

 

Szükséges előre kifizetni a számlát?

A tesztek eredményeit csak azután közöljük, miután kifizeti a számlát, tehát igen. A számlát aznap küldjük, mikor a minták a laboratóriumba érkeznek. Minden megrendelést kizárólag a számla alapján fizessen ki. Miután a minták megérkeznek a laboratóriumba, már nem lehetséges törölni a megrendelést. Amennyiben az analízist nem tudjuk végrehajtani, új mintát fogunk kérni vagy visszaküldjük a befizetett összeget. Az teszt első  ismétlése ingyenes.

 

Hogyan működnek a kuponok a madaraknál?

A madarak analíziseinek standard árai mellett kuponokat is előfizethet. A kuponoknak kedvezőbb áruk van, mint a standard árú analíziseknek. Több fajta kupont kínálunk: ivarmeghatározásra, vírusos betegségek detekciójára és ezek kombinációjára (ivar + 1 betegség/ minta). Miután kiválasztotta a kupont, rendelje meg emailben és mi elküldjük a számlát, amin megtalálja a kupon sorszámát is. Ezt a sorszámot írja fel minden későbbi megrendelésnél a megrendelőlapra. Az eredményekkel együtt, minden megrendelés során tájékoztatjuk a kuponján maradt minták számáról. Minden kupon a vásárlást követő 1 évig érvényes. A kupont csak a megrendelő használhatja.

 

Meddig tudom törölni a megrendelésem?

Minden megrendelést díjmentesen törölhet, mielőtt a minták a laboratóriumba érkeznek, emailben, sms-ben vagy telefonon. Az egyes analíziseket visszavonhatja a minták laboratóriumba érkezésének napján 14:00 óráig – felár ellenében. A felár magába foglalja a minta DNS izolálásának költségét (kutyák/macskák esetében 12 euro/minta, madaraknál 4 euro/minta). A tesztek első lépéseit (főként a DNS izolálást) aznap végezzük el, mikor a minta megérkezik a laboratóriumba. A teszteket 14:00 óra után nem lehet visszavonni.

 

Az analízisek eredményei

 

Milyen formában adja ki a laboratórium az analízisek eredményeit?

Minden analízis eredményét a laboratórium által kiadott oklevélben kapja meg, amely az ISO 9001-es tanúsítványnak is megfelel.

 

Hogyan tudom meg a kutyák analíziseinek eredményeit?

Miután elvégeztük az analízist, emailben kap értesítést az adatbázistól. Az online fiókjába való belépés után letötheti az összes eredményt (pdf dokumentum formájában). Az eredményeket nem küldjük el az email címére. Csak abban az esetben küldjük el az eredményeket postán is, amennyiben ezt a lehetőséget kiválasztotta az online megrendelés létrehozásakor vagy kijelölte az F18-as nyomtatványon. Az analízisek eredményeit az itt megtalálható instrukciók alapján töltheti le: https://slovgen.sk/en/our-services/dogs/how-to-download-the-results-protocol/  

 

Hogyan tudom meg a madarak analíziseinek eredményeit?

Az eredményeket minden esetben elküldjük a megadott email címére. Postán csak akkor küldjük el az eredményeket, ha a megrendelőlapon ezt feltüntette.

 

Hogyan tudom letölteni az eredményeket az adatbázisból?

Az analízisek eredményeit az itt megtalálható instrukciók alapján töltheti le: https://slovgen.sk/en/our-services/dogs/how-to-download-the-results-protocol/. Ha még nincs online fiókja a megrendelés idején, ezt mi létrehozzuk, miután a minták a laboratóriumba érkeznek. Az email címére kap egy meghívót a fiókjába való első belépésre, amelyben megtalálja a nevét és a jelszavát. Kérjük, hogy az első belépés után ezeket változtassa meg.

 

Mit csináljak, ha nem kaptam meghívót a fiókomba való belépésre?

Amennyiben nem kapott meghívót, kérjük, nézze át az email fiókja összes lehetséges mappáját, a nem kívánt postát is. Ha továbbra sem találja a meghívót, írjon emailt az info@slovgen.sk címre.

 

Lehetséges több nyelven is kiállítani az eredményekről szóló oklevelet?

Az eredmények oklevelei a fiókja nyelvi beállítását követik, tehát alapértelmezett az angol. Pillanatnyilag csak angol és szlovák nyelven használható az adatbázis.

 

Közzéteszik valahol az eredményeket?

Az eredményeket nem tesszük közzé, illetve nem adjuk át harmadik félnek, csak a megrendelő tud hozzájutni. A laboratórium dolgozói minden információt, ami a megrendelőt vagy a minták és azok eredményeit illetik, szigorúan bizalmasan kezelik.

Amennyiben az állat eladásakor az eredményekről szóló oklevelet átadja az új tulajdonosnak, neki lehetősége van az oklevél eredetiségének ellenőrzésére.

 

Hogyan tudom ellenőrizni az eredményekről szóló oklevél érvényességét?

Az oklevelek érvényességét ezen a weboldalon tudja ellenőrizni a kutyák analíziseit illetően: https://portal.slovgen.sk/verify. Adja meg az oklevél számát és a kutya chip számát vagy tetoválását, ami az oklevélen is szerepel. Ha van lehetősége az oklevél bal alsó sarkában lévő QR kód segítségével is ellenőrizheti az érvényességet.

 

Az analízis időtartama

 

Mennyi ideig tart az analízis a madaraknál?

Az analíziseket legkésőbb 10 munkanapon belül végezzük el. Ezen kívül lehetősége van a teszteket gyorsított eljárásban felár ellenében is megrendelni. Ebben az esetben legkésőbb 4 munkanap alatt kap eredményt. Amennyiben sürgősen szüksége van az eredményekre előre jelezze, hogy az eredményeket gyorsítva szeretné megkapni, ez főleg a nyári hónapokra érvényes, amikor több minta érkezik a laboratóriumba. A téli hónapokban az analízisek többségét kb. 5 munkanap alatt végezzük el.

 

Mennyi ideig tart az analízis a kutyáknál?

A kutyák analíziseit illetően, a tesztek hossza az adott analízistől függ. Vannak olyan tesztek, amelyeket 3-5 munkanap alatt végzünk el, másoknál 5-10 munkanapra van szükségünk. Amennyiben az eredményeket gyorsított eljárásban szeretné megkapni, ezt előre jelezze emailben vagy telefonon. Ilyenkor az analízis összegének 30%-át számoljuk fel a standard árhoz.

 

Reklamációk

 

Hogyan reklamáljam a kiállított számlát?

Amennyiben reklamálni szeretné a már kiállított számlát, amit emailben vagy postán kapott meg, értesítsen minket még a számla kifizetése előtt. Írja meg nekünk a nevét, a számla sorszámát (jobb felső sarokban találja), esetleg a megrendelés számát és a reklamáció okát. Amennyiben helytelen az analízis ára a számlán és többet fizetett, mint amennyit kellett volna, visszaküldjük az többletet a számlájára. Esetleg levonhatjuk a következő megrendeléséből. Abban az esetben, ha kevesebbet fizetett, mint amennyit a kiszámláztunk, a hiányzó összeg pótlására  egy új számlát küldünk el.

 

Mit csináljak, ha hibát találok az eredményekben?

Az online megrendelés esetén ellenőrizze át az összes adatot. Ezeket az adatokat fogjuk az eredményekről szóló oklevelekben feltüntetni. Amennyiben papír nyomtatványon küldi a megrendelést, az adatbázisba a minták érkezése után kerül be, kérjük ellenőrizze át ez esetben is. Ha hibát talál az online megrendelésében kérjük értesítsen minket az info@slovgen.sk email címen. Amennyiben az eredmények még nem voltak lezárva, ingyenesen kijavítjuk őket. Viszont, ha az eredményeket már lezártuk és hozzáférése is van az oklevelekhez, szükséges, hogy az eredményeket visszavonjuk és új okleveleket állítsunk ki.